100% Uvildig Finansiel Rådgivning

6 gode råd til sund økonomi og økonomisk frihed

‘Sund økonomi’ og ‘økonomisk frihed’ kan være diffuse begreber; det kan være svært at måle og veje og ikke mindst vide, hvordan man skal føre det ud i livet.

 

Økonomi er desværre stadig tabubelagt for mange mennesker. Det er noget, vi ikke rigtig taler om og noget, der helst bare skal fungere; for vi gider ikke at bruge timer på det. Det er rigtig synd, fordi vores økonomi, tanker og følelser omkring dette har større betydning for vores velvære, end vi er klar over.

 

Dette handler ikke om, hvorvidt man har flere penge, en større opsparing eller flere og større ting end naboen. Det handler om vores holdning og tilgang til penge. Det handler også om vores pengehistorie, dvs. hvordan vi historisk har forvaltet vores pengestømme og økonomiske midler gennem årene.  

 

Nøglen til en sund økonomi ligger først og fremmest i at kende sin økonomi på godt og ondt. Du skal vide, hvilke elementer du kan ændre på, så din økonomi hjælper dig mod den fremtid, du gerne vil have, og samtidig sikrer dig mod den økonomiske fremtid, du ikke ønsker.

 

Du lærer din økonomi og ikke mindst din økonomiske adfærd at kende ved at gøre det helt klart for dig selv, hvad der går hhv. ind og ud fra din konto hver måned, og om der er balance mellem dine indtægter og udgifter. Hertil kan du lægge et budget; det er din plan til, hvordan du kan nå dine mål, drømme og ønsker. Har du lyst til at læse mere om, hvordan du laver et budget og planlægger dit forbrug, kan du gøre det her:

www.financialconfidence.dk/2017/04/18/planlaeg-dit-forbrug/

 

Men hvad så, når du har styr på dine indtægter og udgifter? Hvordan er det så, du kan hjælpe dig selv videre til en sund økonomi og økonomisk frihed? Her får du 6 hurtige råd:

 

1) Vær sparsommelig

Lær dig selv disciplinen i at spare op, bruge færre penge og holde dig til din plan (altså dit budget). En opsparing er med til at give dig økonomisk frihed og gør, at du bruger mindre energi på bekymringer om din økonomi, fordi du altid har til en regnvejrsdag. Det at bruge mindre og kun købe det, du skal bruge, er ikke kun godt for miljøet, men også for din pengepung. Hvis du vil have flere tips og tricks til, hvordan du sparer penge i hverdagen, så læs med her: www.financialconfidence.dk/2018/06/26/tips-og-tricks-til-en-sjovere-hverdag/

 

 

2) Hav tillid til dig selv

Som med alt andet i livet er det vigtigt, at du har tillid til dig selv om dine kundskaber, hvilket for mange kan være en øvelse som følge af vores ubevidste bias – altså de historier, vi fortæller os selv, som ikke er sande og ej heller særlig pæne. Du skal således have tillid til, at du kan håndtere din egen økonomistyring, dine investeringer og samtidig tage ejerskab over din husholdning.

 

3) Tag ansvar

Tag ansvar for din økonomi og dig selv, for der er ingen andre, der gør det for dig. Tag ansvar for den fremtid, du gerne vil have, og beskyt dig selv og din økonomi mod den fremtid, du ikke vil have. Her kan du læse mere her, hvordan du gør dette: www.financialconfidence.dk/2017/05/08/finansiel-sikkerhed-og-uafhaengighed/

 

Ræk ud og bed om hjælp, hvis du kan se, at du er på afveje eller har brug for sparring på vejen, eventuelt hos en professionel. Det er en styrke at bede om hjælp, men den fortrolige tale om emnet kan være svær. Der er altid en årsag til, at man er havnet, hvor man er. Det vigtigste er at tage ansvar, komme videre og finde en fornuftig løsning på problemet.

 

4) Planlægning

Planlægning er vigtig for at kunne opretholde og nå dine økonomiske mål, drømme og ønsker for fremtiden. Sæt dig et mål, find ud af, hvad der skal til af dig for, at du kan nå det, og planlæg så vejen dertil. Livet er dynamisk, og i takt med, at vi ændrer og udvikler os, ændrer vores mål, drømme og ønsker sig også. Derfor er det væsentligt løbende at tage mål og planlægning op til revision og tilpasse dem, så det også er lettere at holde fokus, når målet er relevant og noget, vi virkelig ønsker os.

 

5) Fokus

Hold fokus på det, som er væsentligt, og mind dig selv om, hvorfor netop dette mål, denne drøm eller dette ønske er vigtigt for dig. På den måde gør du processen lettere for dig, så du ikke bliver distraheret eller slår dig selv ud af kurs. Når det så er sagt, er det helt normalt, at vi mennesker en gang imellem mister fokus – når dette sker, er det bare op på hesten igen og snuden lige i sporet mod mål.

 

6) Glem SoMe og socialt pres

Lad være med at bukke under for socialt pres, illusioner, glansbilleder, andres iscenesættelser af virkeligheden og andres holdninger til, hvordan du skal leve dit liv, hvad du skal købe og ikke købe, hvordan du skal se ud eller agere. Undgå også at sammenligne dig selv eller det, du har, med andre. Du er unik, god nok som du er og ikke mindst chef over dit eget liv. Du bestemmer således selv, hvilket liv du gerne vil have, og hvad det skal indeholde. Ingen andre har levet dit liv, kun dig – så prioritér og vælg kun det, som virkelig gør dig glad.  

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *