100% Uvildig Finansiel Rådgivning

3 forskellige opsparinger, du skal have

Det er væsentligt at spare op til din fremtid. En opsparing giver dig økonomisk frihed til at gøre de ting, du har lyst til, når du har lyst til det. Den fjerner også eventuelle bekymringer omkring din økonomi og gør den robust, da du har penge til at modstå en økonomisk mavepuster. Det er nemlig ikke et spørgsmål om hvis, men om hvornår, en sådan hændelse (større eller mindre) vil ramme os.

 

En god tommelfingerregel er at sætte mellem 15-20% af din årlige indkomst efter skat til side til fremtiden. Hvis budgettet ikke tillader dette, er det en god idé at tage det op og revidere det. Fjern gerne unødvendige udgifter eller se, om du kan hæve dine indtægter, så det tilpasses så godt som muligt. Lav en fast overførsel til din opsparingskonto og budgetkonto, når din løn går ind. På den måde fortæller du din hjerne, at det ikke er hele beløbet af den udbetalte løn, du må bruge, men derimod kun det, der er tilbage, efter overførslerne er kørt. På den måde sikrer du dig, at du har penge nok til at betale dine regninger, men også har sparet op. Øvelsen er selvfølgelig, at du ikke ultimo måneden fører pengene tilbage på lønkontoen og bruger disse.

 

En opsparing sikrer os den fremtid, vi gerne vil have, og beskytter os mod den økonomiske fremtid, vi ikke vil have. Når vi sparer op, tager vi penge fra vores nutid og gemmer dem til vores fremtid. Her er det dog ikke kun vigtigt at have en opsparing; det er også vigtigt at sørge for, at denne er formålsbestemt.

 

Når dette er klaret, skal du tænke din opsparing ind i 3 forskellige: en nødopsparing, en almindelig opsparing og en pensionsopsparing.

 

1) Nødopsparingen er en opsparing, du altid skal have stående kontant på en konto. Den skal svare til mellem 3-6 måneder af alle dine faste udgifter. Det er her, budgetter er vigtige at have på plads, for at du kan finde ud af, hvad beløbet af dine faste udgifter er. Denne opsparing skal være til en regnvejrsdag, en økonomiske mavepuster, uforudsete regninger, uheld, sygdom, hvis du i en periode er mellem jobs mv. Kort sagt er dette opsparingen til den fremtid, du ikke vil have.

 

2) Den almindelige opsparing er den opsparing, du skal have til de drømme, ønsker og mål, du gerne vil opnå i livet. Det er således opsparingen til den fremtid, du gerne vil have. Størrelsen på denne opsparing afhænger af, hvad du ønsker dig, så det er kun dig, der sætter grænserne. Alt efter tidshorisonten på, hvornår du skal bruge pengene, kan denne stå kontant, eller du kan have dele eller hele opsparingen investeret. Hvis du skal bruge pengene inden for 3 år, er anbefalingen altid at have pengene kontant, da der ellers er tale om spekulation og at du måske ikke har pengene intakte, når du står og skal bruge dem.

 

3) Pensionsopsparingen er en opsparing til din 3. alder. Den sikrer dig en værdig og fornuftig levestandard, når du engang trækker dig tilbage og forlader arbejdsmarkedet. For de fleste kan denne opsparing virke absurd at tænke over allerede nu, da den kan virke så uoverskueligt langt ude i fremtiden for os, at vi måske ikke finder det nødvendigt at spare op til den lige nu. Ikke desto mindre skal du tage stilling til din pension og gøre op med dig selv, hvad du synes er en værdig og fornuftig levestandard for dig, når du engang forlader arbejdsmarkedet. En pensionstilværelse uden egen pensionsopsparing tillader nemlig ikke meget plads til rejser, sjov eller andre fornøjelser. Jo tidligere, du begynder at spare op til pension, des mindre skal du sætte til side senere i livet. Små penge har også sin ret. Din pensionsopsparing må mere end gerne komme ud og arbejde for dig, så dine penge også arbejder, mens du sover, og ikke bliver mindre værd år for år som følge af inflationen.

 

Har du brug for hjælp til dine opsparinger eller prioriteringen heraf, så kontakt os på tlf. 71 99 24 53.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *