100% Uvildig Finansiel Rådgivning

Ved du, hvornår det bedst kan betale sig at opsige et fastforrentet obligationslån?

Hvad er et obligationslån?

Et obligationslån er et lån baseret på obligationer. Det udstedes og sælges til en investor, som køber denne for at få et afkast på sine investeringer/penge således, at du får beløbet udbetalt for at kunne købe/overtage din bolig. Som modydelse for lånet betaler du (låntager) en rente, som investoren får direkte i lommen. Bidragssatsen er det, som du betaler til realkreditinstituttet, der skal sætte deres omkostninger og udgifter ved at formidle lånet, administration mv.

 

På et obligationslån ligger renten fast i hele lånets løbetid. Lånet kan optages med eller uden afdrag, og det udløber som aftalt, med mindre man indfrier det før tid. Dette er det mest almindelige og gøres enten ved at sælge ejendommen og indfri lånet, omlægge lånet eller op- og nedkonvertere alt efter, hvordan renten i samfundet udvikler sig. Hvis du nedkonverterer, opnår du en lavere rente. Hvis du derimod opkonverterer, skærer du noget af din restgæld af.

 

Kursen på lånet stiger og falder igennem hele lånets løbetid, og det er dermed påvirket af markedsfaktorer. Hvis kursen kommer over kurs 100 ved udstedelse, lukker obligationsserien og kan således ikke udstedes mere. En ny obligation åbner med lavere rente, men med dårligere kurs end den foregående. Det er ønskværdigt at optage et lån så tæt på kurs 100 som muligt, da det har betydning for, hvor stort et beløb du skal betale rente af. Hvis du for eksempel skal låne 1.000.000 kr., og du får dem udbetalt til kurs 98, vil du få 980.000 kr. i hånden, hvorfor du bliver nødt til at optage et tilsvarende større lån for at få det beløb i hånden, du skal bruge.

 

Indfrielse

Der findes tre forskellige måder at opsige et fastforrentet obligationslån på: Opsigelse til kurs 100, pari-straks og opkøb af obligationer. Du skal vælge den metode, der er mest gunstig for dig.

 

Opsigelse til kurs 100

Fordelen ved et obligationslån er, at det er konvertibelt. Det betyder, at man har mulighed for at opsige lånet til kurs 100 med 2 måneders varsel til næste termin (1. januar, 1. april, 1. juli eller 1. oktober). Dvs., at hvis næste termin er d. 1. oktober, skal man inden 31. juli opsige lånet. Dette gøres kun, hvis kursen er over kurs 100.

 

Pari-straks

Pari-straks bruges, hvis man er nødsaget til at indfri lånet før termin, og kursen er over kurs 100. Lånet indfries med det samme, og fra indfrielsestidspunktet betaler du således differencerenter (strafrenter for at have indfriet lånet “før tid”) frem til næste termin (hvor lånet tidligst kunne være opsagt).

Opkøb af obligationer

Hvis kursen er under kurs 100, kan man opkøbe obligationerne til dagskurs, hvilket bestemt er at foretrække.

Kursen på din obligation har således stor indflydelse på, hvilken indfrielsesmetode du skal vælge.  

 

Har du spørgsmål eller brug for hjælp i forbindelse med dit realkreditlån, omlægning, konvertering m.m, så kontakt os på tlf. 71 99 24 53 og hør nærmere.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *