100% Uvildig Finansiel Rådgivning

Kvinderne har mere is i maven.

Kvinderne har mere is i maven, mens mændene oftere køber og sælger aktier, hvilket æder af deres afkast.

Tre ud af fire kvinder investerer ikke.

Det viser en ny undersøgelse fra YouGov foretaget på vegne af Danske Bank. Den undersøger blandt andet, hvor villige danskerne er til at investere udover det, de indbetaler i pension.

Altså deres villighed til enten selv direkte at investere i aktier og obligationer eller ved at investere i fonde og investeringsforeninger, der gør det for dem. Undersøgelsen bekræfter dermed det, som lignende undersøgelser har vist de seneste år: Kvinderne holder sig mere tilbage, end mændene gør.

Af mændene er det således kun 62 procent, der afholder sig fra selv at give sig i kast med investeringer.

 

For mange følelser går ud over mændenes afkast  

Det billede står i kontrast til, at kvinder har en tendens til at slå mændene på aktiemarkedet.

Tilbage i februar kunne Nykredit i en undersøgelse berette, at kvindernes afkast for syvende gang på 10 år var bedre end mændenes.

I 2017 landede kvindernes gennemsnit på 18,29 procent, mens mændenes afkast var præcist én procent lavere.

En væsentlig årsag til det kan være, at mænd generelt foretager flere og hyppigere handler end kvinder, samt oftere har en højere risikobetonet tilgang til deres investeringer, hvilket giver en forhøjet risiko for tab.

Ligesom mændene af den grund også må betale mere i handelsomkostninger, da man betaler et gebyr per handel, hvilket koster på afkastet.

Sådan lyder forklaringen fra Desirée Ballegaard, senior finansiel rådgiver og direktør i rådgivningsfirmaet Financial Confidence.  

– Kvinderne derimod holder deres investeringer længere og vælger mindre risikobetonede. De lader således investeringen passe sig selv og løber generelt ikke nær så store risici som mændene. 

 

Overdrivelser og myter

Kvinderne har en tendens til at gøre sig overdrevne forestillinger om, hvad det kræver at investere, fortæller Louise Aggerstrøm Hansen privatøkonom hos Danske Bank.

I YouGov-undersøgelsen har kvinderne blandt andet sagt, at de synes, investeringer kræver for meget specialviden.   

– Kvinderne har et billede af, at man skal være daytrader. Altså en aktiehaj, der handler hver dag, og det er en myte, siger Louise Aggerstrøm Hansen.  

For man behøver ikke kende markedet som sin egen baghånd, tilføjer privatøkonomen. Det handler bare om at komme i gang, følge sin mavefornemmelse og ikke løbe større risici, end man er villig til. 

– Og så er der altid muligheden for at få nogen professionelle til at vælge for én. Man kan for eksempel købe sig ind i indeksfonde eller tage en snak med ens bankrådgiver og høre, hvordan de kan hjælpe.  

Kræver ingen formue at komme i gang

En anden væsentlig faktor, kvinderne lægger til grund i undersøgelsen, er, at de ikke mener, de har luft nok i deres økonomi til at investere.  

– Investeringer kan du gøre for nogle meget små beløb. Så det med ikke at have råd er også en myte, siger Louise Aggerstrøm Hansen.   

Kvinder har dog helt ret i, at de generelt set har færre penge end mænd. Det hænger blandt andet sammen med, at de grundet barsel er mere væk fra arbejdsmarked, at de vælger lavere betalte jobs i det offentlige og at mange kvinder arbejder på deltid.  

En opgørelse fra Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd fra 2016 viste også, at for hver gang en mand tjener 100 kroner, tjener en kvinde med samme uddannelsesniveau 80 kroner. Altså gennemsnitligt.  

Men så meget desto mere grund til at overveje at investere, lyder det samstemmende fra Louise Aggerstrøm Hansen og Desirée Ballegaard.  

Prioriteterne er afgørende

Ifølge tal fra Danmarks Statistik lever kvinder i gennemsnit fire år længere end mænd. Hvilket ifølge Desirée Ballegaard også bør vær et incitament for kvinder til at investere, så de har mere til den fremtid, de gerne vil have, herunder også pensionen.

For kvinder såvel som mænd er det selvfølgelig helt i orden, hvis de ikke vil investere, eksempelvis hvis interessen bare ikke er der, tilføjer Desirée Ballegaard:

– De skal bare være klar over konsekvenser, der især kan være, at de får mindre at leve for, når de skal på pension.

I sidste ende handler det hele dog om, hvordan man forvalter ens tid og penge, understreger Desirée Ballegaard.

– Det er de to begrænsede ressourcer, vi har at arbejde med i vores liv. Og så længe vi bare er bevidste om, hvordan vi bruger dem og gør, hvad der er bedst for en, er der ikke noget, der er rigtigt eller forkert.

Ingen langsigtet fidus i at spare op

Undersøgelsen fra YouGov viser, at selvom mange danskere har mere end 50.000 kroner stående på kontoen, er det kun knap en tredjedel, der investerer.

Vi lever ellers i en tid, hvor almindelige danskere ikke længere får særlig meget ud af at have deres opsparing stående på bankbogen. Renterne er nemlig siden finanskrisen blevet banket i bund.

Derfor vil danskerne kunne få et bedre afkast af deres opsparing, hvis de selv investerer. Sådan lyder budskabet fra både Desirée Ballegaard og Louise Aggerstrøm Hansen.

– Vi ser rigtig mange, både mænd og kvinder, som har en del penge stående på deres konti. Og hvis man alligevel ved, at man ikke vil bruge pengene inden for en overskuelig fremtid, kan det være en god ide at få dem ud og arbejde, siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Sådan kommer du i gang med din første investering

011. Find en mægler

Først og fremmest skal du vælge, om du selv vil stå for dine investeringer, eller om du vil have nogle, der gør det for dig.
Du kan vælge at bruge et børsmæglerfirma, din bank, eller en uafhængig rådgiver til at hjælpe dig i gang. Uanset hvad, skal du have et værdipapirdepot, det vil sige en slags konto, hvor du kan ”opbevare” værdipapirerne elektronisk.  
Depotoprettelse vil for helt unge kræve, at man har sine forældres tilladelse.
Vil du selv styre dine investeringer, skal du også finde dig en handelsplatform. Det er din portal til markedet, hvor du køber og sælger aktier og andre værdipapirer. Med en handelsplatform får du også et depot. 

02Vurdér, hvor mange penge du vil sætte på spil

Kigger man på, hvordan aktiemarkedet er vokset de seneste år, kan man nemt stirre sig blind på, at det bare kører derudad. Men der er risici forbundet med at investere. Så du skal finde ud af, hvor stor en risiko, du vil løbe.
Én måde er at gå historisk til værks. Det vil sige, at når du har fundet dig en aktie eller et marked, du vil investere i, kan du via din handelsplatform se, hvordan den har udviklet sig over tid. Dermed kan du også se, hvor følsom den er, når der er krise i økonomien. Dermed får du et billede af, hvor slemt det kan gå.
Pointen er, at du ikke investerer flere penge i dine aktier, end du kan holde til, når der er krise. Dem, der taber penge under en krise, er oftest dem, som sælger, fordi de ikke længere tør være i markedet. Men hvis du ikke har investeret mere, end du kan undvære, kan du roligt vente på det næste opsving, hvor dine aktier forhåbentligt vil stige igen. 

03Spred dine investeringer ud

Når man starter med aktier og måske føler sig lidt usikker, er det en god ide at starte med et mindre beløb til at eksperimentere lidt med.
Men når du har fundet ud af, hvordan det hele fungerer og begynder at tænke på investering, som noget, der skal bruges til at give dig en formue, skal du begynde at tænke på spredning.
Spredning vil sige, at du ikke lægger alle dine æg i én kurv, men fordeler dine investeringer forskelligt. Dermed mindsker du risikoen for tab.

04Indhent viden

Handelsplatforme har en masse information om aktierne og deres udvikling. Herudover kan du bruge Google til at søge efter artikler om de virksomheder eller markeder, du er interesseret i.
Kildekritik er dog vigtig at have med sig her. Spørg dig selv: ”Har dem, der har skrevet artiklen en interesse i virksomheden?”. Vurderer man, at der egeninteresser på spil, skal man være lidt mere kritisk overfor informationerne. 
Er der én i din familie eller netværk, som ved noget om aktier, vil det være et stort plus for dig at snakke med vedkommende.  

05Find din tidshorisont

Hvor lang tid, man har tænkt sig at blive i sin investering, har meget at sige i forhold til, hvad man skal investere i.
For 99 procent af alle private investorer handler det dog om at finde de langsigtede investeringer.
Derfor anbefaler både Morten Bang og Brian Stjernholm, at du lægger din strategi ud fra en lang tidshorisont, som ofte vil være omkring otte år eller mere, og mindst 3 år hvis du vil investere i aktier.